Advokat med kunskap inom flera rättsområden

25 februari 2020 cecilia_olsson

Det finns tillfällen då man behöver ta hjälp av någon som besitter juridiska kunskaper. Det kan till exempel vara på grund av en separation, att man behöver hjälp med ett avancerat kontrakt eller att man ska ansöka om skadestånd. Det finns flera juridiska områden som de olika ärendena hamnar under som till exempel:

Familjerätt – Det är ett område som täcker rättsliga frågor vid ingående eller upplösning av samboförhållanden eller äktenskap. Det kan handla om äktenskapsförord, samboavtal och bodelningsavtal samt frågor som rör eventuella barn. Det kan vara vem som ska ha vårdnaden, om och hur mycket underhåll som ska betalas samt om det ska vara restriktioner vid umgänge. Frågor som rör arv, testamente, gåvor och förvaltarskap faller även under familjerätt. 

Brottmål – När ett brott begåtts leder det ofta till rättegång. Som misstänkt, eller tilltalad som det heter i en rättssal, behöver man hjälp från en offentlig försvarare, även kallad försvarsadvokat. Är man misstänkt för brott bör man ha en offentlig försvarare med sig redan under polisförhör i förundersökningen. Den som utsatts för ett brott kallas målsägande, han eller hon får stöd från ett målsägarbiträde. Ett målsägarbiträde kan även föra offrets talan om skadestånd och liknande.  

Affärsjuridik – Varje dag sluts avtal mellan olika parter i affärsvärlden. När man ingår ett avtal bör man alltid ha ett kontrakt. Det är väldigt klokt att ta hjälp från ett rättsligt biträde då invecklade kontrakt ska tas fram.

Konkursoch obeståndsrätt – Vid konkurs eller företagsrekonstruktion är det bra att ta juridisk hjälp för att säkerställa att allt går rätt till. Som fordringsägare och gäldenär kan man även behöva hjälp från rättsligt biträde. 

Civilrätt & Fastighetsrätt – Ett rättsområde som handlar till stor del om förhållanden mellan enskilda personer, inte mellan personer och myndigheter. Den gemensamma kärnan för civilrätten utgörs av avtals- och skadeståndsrätt. Hit hör även obligationsrätt, familjerätt, sakrätt och fastighetsrätt.

Advokat Thor Olsson AB är en allmänpraktiserande advokatbyrå som kan bistå med hjälp inom alla dessa rättsområden. Läs mer på http://www.dinadvokat.com/.

Fler nyheter