Äldre och sällsynta

06 januari 2020 jonas_olsson

Precis som det som säljs så är antikvariaten idag få och sällsynta och återfinns oftast i de äldre delarna av städer. På ett antikvariat kan man hitta mestadels äldre böcker som inte går att få tag i på någon bokhandel. Det gör att böckerna kan vara mycket sällsynta och har man riktig tur så kanske man kan hitta böcker som har spår från tidigare ägare. Det kan vara en dedikation som skrivits av någon som gett bort boken i present eller kanske till och med från författaren. Om så är fallet så visar det sig på priset men det är i gengäld ett exemplar som kanske är det enda i sitt slag.

 

 

Det som säljs på ett antikvariat

 

När man tänker antikvariat så tänker man nog oftast på en butik som bevarar och säljer äldre böcker men här kan man hitta mycket annat roligt som äldre dokument av olika slag, äldre kartor eller manuskript. Det finns till och med antikvariat som säljer frimärken, vykort, mynt eller andra ting av äldre slag som ägaren känner passar in. Genomgående tema brukar dock vara att det ska vara åtminstone mestadels av äldre datum för att det ska hamna på hyllorna.

 

Vackert och speciellt

 

När man besöker ett antikvariat stockholm som http://antikvariataugust.se/ är det lätt att slås av mångfalden, skönheten och den speciella doften som äldre böcker har. Det gör att många inredare besöker antikvariat inte bara för böckernas intressanta innehåll eller värde utan även för skönheten hos de äldre bokryggarna som kommer från en tid när man satsade på kvalitet istället för att trycka så många böcker som möjligt till ett så lågt pris som möjligt. Många är de pubar, hotell, hem och till och med klädbutiker som använder sig av äldre böcker för att skapa en hörna eller en hel vägg med äldre böcker för skönhetens skull. 

Fler nyheter