Allt du behöver veta om trädfällning

14 november 2022 Camilla Holmgren

editorial

När du väljer att fälla ett träd kan det vara svårt att veta vilken typ av trädfällning som passar bäst. Du kan välja att göra det själv men det är alltid säkrare att anlita ett proffs, såsom Aliasarborist, som snabbt och säkert kan fälla dina träd.

Det finns olika sorters trädfällning, och det är viktigt att du vet vad du ger dig in på innan du bestämmer dig. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om trädfällning – från de olika typerna av fällning till hur mycket det kostar. Vi hjälper dig även att välja rätt fällning för just ditt träd.

Vad är trädfällning?

Trädfällning innebär i allmänhet att man avlägsnar hela eller delar av ett träds krona. Det finns flera olika anledningar till varför man vill fälla ett träd. Exempel på detta kan vara att trädet är skadat, döende eller sjukt, att det är farligt (t.ex. om det hotar att falla ner och skada någon) eller bara att det stör. Träd som är döda eller skadade är också mer benägna att falla ner i storm, och därför är det många som väljer att fälla sina träd innan detta händer, som en säkerhetsåtgärd.

trädfällning

Typer av trädfällning

Det finns flera olika typer av fällning, och den du väljer beror på tillståndet på trädet samt var det befinner sig i förhållande till andra objekt. De vanligaste typerna av fällning är toppfällning, helfällning och stubbfällning.

Toppfällning innebär att man avlägsnar trädets krona, men låter resten av trädet stå kvar. Det kan användas på träd som befinner sig i relativt säker distans från andra objekt, t.ex. hus eller bilvägar. Helfällning innebär att hela trädet fälls ner, och stubbfällning innebär att man fäller ner trädet men lämnar en kort stubbe kvar av trädet (oftast cirka 30 cm).

Fördelar med trädfällning

Det finns flera fördelar med att låta utföra trädfällning. För det första minskar det risken för skador, eftersom döda och skadade träd är mer benägna att falla ner i storm. Dessutom kan det vara estetiskt tilltalande – ett nyklippt gräsyta ser ofta bättre ut än en yta full av skadade träd.

Fler nyheter