Återanvända möbler både billigt och miljövänligt

06 januari 2020 jonas_olsson

Möbler blir slitna och fula efter ett tag. Särskilt de möbler man tycker bäst om och använder mest. Troligen är det väl också så att man betalat mest för dessa möbler. Stolar, soffor och fåtöljer har i dagens slit-och-släng kultur en livslängd vilken bestäms av hur tyg och, ibland, stoppning slits. Själva stommen kan vara i hundratals år – se på alla mer eller mindre antika kvalitetsmöbler som finns i våra hem! Frågan är om det om hundra år finns fler möbler från slutet av 1700-talet än början av 2000-talet?

 

Möblers livslängd och värde 

För att kvalitetsmöbler ska hålla länge så måste man ägna lite uppmärksamhet åt dem. Att regelbundet tvätta tyger och smörja läder är en grund. Ibland ska man också kosta på att låta en professionell möbeltapetserare uppdatera ens älsklingsfåtölj eller fina matrumstolar. Att istället för att spendera pengar på att köpa nya möbler, när tyget inte längre matchar den nya väggfärgen eller mönstret känns så 00-tal, är det betydligt billigare att låta favoritfåtöljen uppdateras. För att inte tala om miljövänligt. Att behålla originalklädsel är kanske viktigt om man äger dyrbara antika stolar, men de flesta halvgamla möbler är mycket mer värdefulla som vackra och användbara än som trasiga och fläckiga utställningsobjekt.

 

Miljöaspekten

Att leva miljövänligt genom att undvika att köpa nya föremål när det finns fullt användbara begagnade kvalitetsföremål att köpa till lägre priser blir allt populärare. Sittmöblers värde bestäms oftast av skicket på beklädnaden. Förra generationens kvalitetsmöbler kan man idag köpa för en spottstyver på Myrorna och Stadsmissionen. Genom att göra det och lägga ytterligare en liten slant på en modern och bra klädsel så kan man få en möbel som gott och väl är funktionell i flera generationer till. Och detta med en miljöpåverkan, och kostnad, som är en bråkdel av en ny, utlandstillverkad, möbel. Det kanske är så att man egentligen är skyldig att göra så!

Fler nyheter