Behöver du dina gamla smycken?

16 oktober 2019 admin

”Sparks joy”

De flesta av oss äger ganska mycket smycken som vi inte så ofta kommer oss för med att använda. Gamla broscher och tunna halslänkar, konfirmationssmycken och dopsilver som blivit för smått. Mycket behåller vi enbart på grund av det stora affektionsvärde ett visst smycke har för oss. Och det är fint, i viss mån. Vissa saker bör man behålla; en älskad farmors vigselring, en gammal morfars machetter från 30-talet. Men vi kan inte heller tillåta oss själva att drunkna i prylar och saker enbart på grund av nostalgi. De allra flesta har vi det här laget, om inte sett, så alla fall hört talas om, Mare Kondos devis om att allt man äger och har i sitt hem ska ”sparks joy”- det vill säga, prylar som inte gör dig lycklig bör du göra dig av med. 

Sälja 

De flesta känner till att man, när man väl beslutat sig för att göra sig av med något, i mycket få fall ska slänga föremålet. Nästan alltid går det att sälja, ge bort eller i ”värsta” fall återbruka. Det är vi skyldiga vår miljö och vårt klimat. Vad många inte vet är att man ofta kan sälja silver och guld till juvelerare och guldsmeder, och också få bra betalt för gamla bort glömda trotjänare (som mormors gräsliga silverbrosch)! 

Jag tycker att du redan idag ska ta tag i att försöka lokalisera var du har dina smycken (ofta har man ju inte ens koll på det!) för att sedan föra en utrensning och se över vad man verkligen vill behålla och vad man kan tänka sig att sälja. Skapa också gärna en ”kanskehög”, som du sparar i ett halvår. När det halvåret sedan har gått kan du utvärdera vilka av de smyckena du använt. Finns det såna du inte ens tänkt på, är det kanske dags att sälja även dem.

Fler nyheter