Den långa resan till att bli advokat

10 augusti 2020 jonas_olsson

Alla som studerar på juridikprogrammet på de olika universiteten i Sverige har nog fått erfara att det råder hög konkurrens och en enorm tävlingsanda studenterna emellan. Juriststudenternas betyg har en betydligt större betydelse för konkurrenskraften gentemot varandra än vad det har för exempelvis de som studerar till socionom, sjuksköterska, lärare eller civilingenjör.

På Juridiska institutionen på bland annat Göteborgs universitet ryktas det om att studenter river ut sidor i läroböcker från biblioteken så att andra studenter inte ska få tillgång till materialet. Man tänker att det ökar ens egna möjligheter att få bättre betyg än klasskamraternas. Det är med andra ord en tuff resa för att bli advokat i Göteborg.  

År av studier och praktik 

Och även om man överlever fem tuffa, hårda och konkurrenspräglade år på universitetet är det inte direkt så att det därefter är nedförsbacke. Man blir inte advokat bara för att man har tagit en juristexamen vid ett universitet. Det är långt kvar. Men det är åtminstone en början. Efter en juristexamen behöver man ta sig in i kvalificerad juridisk verksamhet för tre år av praktik. Just det, man börjar inte ens jobba med en gång. Det är ytterligare tre år av att se och lära. 

Advokatexamen räcker inte 

Det är först efter dessa tre år av praktik som man kan avlägga sin advokatexamen. Slutprovet är ingen lång tentaskrivning utan ett muntligt prov. Klarar du det är det bara att säga stort grattis till en lång och enastående prestation. Men du får faktiskt fortfarande inte lov att kalla dig advokat bara för att du har avlagt en advokatexamen. Du måste även godkännas av Advokatsamfundets styrelse.

Och de tittar på mer än bara dina studieprestationer. De kommer försäkra sig om att du även är redig på ett privat plan innan du blir godkänd.

Läs mer om advokater här: https://advokatfirmanop.se/sv

Fler nyheter