Det är inte tron som förflyttar berg, det är bergsprängning

17 september 2021 jonas_olsson

Om man projekterar ett stort nytt område eller bara ska bygga en liten fabrik eller villa spelar ingen som helst roll. Ligger där ett berg i vägen så måste man antingen bygga runt det eller så måste det bort. Bästa och enklaste sättet är naturligtvis bergsprängning så att man får en plan yta att bygga huset eller fabriken på.

Men det är inte helt lätt att spränga och att göra det på rätt sätt. Laddningen kan kännas en bra bit från platsen där den utlöstes. Finns där bebyggelse i närheten så finns det risk att den spricker eller sätter sig, och det är naturligtvis inte bra. Bergspräckning i Stockholm utförs därför att när man bygger i tätort behövs en mjukare metod än sprängning.

Det kan vara svårt att beräkna kostnaderna för vad en vanlig sprängning kan innebära. Man måste inspektera alla omkringliggande fastigheter före och efter händelsen för att kontrollera att det inte har blivit några skador. Har det trots allt uppstått skador kan det ju innebära en lång process innan de är helt åtgärdade.

 

 

Bergspräckning försiktigare metod än bergsprängning

Med hjälp av all den moderna utrustning som kommit kan man med hydrauliska verktyg få berget att långsamt spricka. Man borrar ett hål i det och för sedan ner det stora hydraulverktyget som sakta och utan vibrationer utvidgar sig. Berget ger efter och spricker upp.

Finns det gott om plats på byggarbetsplatsen ställer man helt enkelt dit verktygen med en grävmaskin, men är det trångt om utrymme finns det handhållna maskiner att använda sig av. Det tar längre tid men resultatet blir detsamma.

En firma som arbetar med berg och sprängning har lång erfarenhet och håller sig ständigt uppdaterad med ny teknik. Man arbetar med hänsyn till miljön och med målet att utföra ett bra arbete utan att skada omgivningen.

Fler nyheter