Ett invaliditetsintyg är förutsättningen för ersättning 

25 augusti 2021 william_eriksson

Man ska se sig för innan man går över vägen. Det är sedan gammalt. Någonting man lär sig redan som barn. Kolla till vänster, hållet de närmaste bilarna kommer från, kolla till höger och sedan vänster igen för att vara på den säkra sidan. Ett mantra som borde sitta i ryggmärgen kan man tycka. Men det är likväl lätt att glömma. Ännu värre är det om man korsar ett övergångsställe, där man tycker att det inte ska behöva kollas, och ändå blir påkörd. 

Visst, det var ju lyckosamt att du klarade dig med livet i behåll. Men du kommer sitta i rullstol resten av livet. Få hjälp med att äta och gå på toaletten. Så permanenta skador kan man nämligen få av att bli påkörd. Där rök den karriären. Och en kanske ännu mer lovande inkomst. Som nu ditt försäkringsbolag blir tvungna att kompensera för. Förutsatt att du nu kan visa upp ett invaliditetsintyg som försäkrar att dina skador är som du säger att de är. 

Intygar dina skador

Man kan tycka att man inte borde behöva visa upp en invaliditetsintyg när man blivit påkörd av en bil och knappt kan röra ett finger längre. Det är väl bara att rulla in på försäkringsbolagets kontor så kan de väl få se med sina egna ögon vad det är för fel på dig? Och varför du inte du kan jobba längre och därför du måste ha pengar från försäkringsbolaget för att kompensera för inkomstbortfallet. 

Men så fungerar inte den svenska byråkratin. Det måste finnas papper och dokument på allting. Invaliditetsintyg är ett sådant exempel. Oavsett hur synliga dina skador är för gemene man måste också en läkare skriva under på att de är så permanenta som de faktiskt är. Utan en sådan underskrift och ett sådant intyg får du inte ett rött öre av din försäkringsersättning. 

Fler nyheter