Fysioterapeuten är expert på kroppen

04 november 2019 admin

En fysioterapeut är det som tidigare hette sjukgymnast, men som fortfarande benämns som sjukgymnast av många. Dit går man med sina kroppsliga besvär och får hjälp med att hitta orsaken till besvären, samt en behandling för att bli bättre eller i bästa fall helt besvärsfri. Det kan vara problem med till exempel rygg, nacke, axlar eller knä. Många blir även remitterade till en fysioterapeut efter en operation av kroppsdel som sedan behöver rehabilitering för att återgå till sin normala funktion. Många idrottsutövare som skadar sig behöver också göra fysioterapi för att bygga upp kroppen igen.

 

Skynda långsamt

Fysioterapeuten lägger upp en behandlingsplan för hur träningen ska utföras som med tiden ökar i svårighetsgrad. Det är viktigt att börja försiktigt för att inte göra besvären värre. Ofta får man med sig övningar som man ska göra hemma och sedan träffas man på bokade tider för uppföljning. Ibland kan man få träna på maskiner ute i gymmet för att få tips på hur man kan göra det korrekt eller bättre, vad man bör fokusera på och annan feedback som är nyttig i ett tillfrisknande.

 

 

Ett legitimerat yrke

Fysioterapeuter kan arbeta på exempelvis sjukhus och vårdcentraler, företagshälsovård, på en privatklinik eller starta eget och ha egen mottagning. För att få inneha titeln fysioterapeut måste man ansöka om sin legitimation hos Socialstyrelsen. En fysioterapeut arbetar även med att förhindra att skadan blir värre, så om man vet med sig att man har en smärta som kommer och går kan det vara värt att gå till en sjukgymnast för att få övningar att göra så att besvären inte blir värre. I värsta fall kan ett litet besvär göra att man spänner kroppen på ett onaturligt sätt och till slut har problemområdet spridit sig. En sjukgymnast i köping är en med kompetens att hjälpa till när det gör ont.

Fler nyheter