Gjutasfalt för din professionella hantering av anläggningsarbeten

22 oktober 2019 admin

Idag är gjutasfaltens största användningsområden beläggning i parkeringsdäck och garage. Den används också flitigt som skydds- och bindlager på broar. Men möjligheterna och användningsområdena är många fler än så. Gjutasfalt har en mängd egenskaper som gör den lämplig för trafikytor och vägar exempelvis. 

 

En intressant detalj vad gäller gjutasfalt är att den också kan färgas. Detta kan användas i dekorativt syfte men framför allt kan det tjäna som vägledande och varnande signaler vid användning. Vi ska ta och se mer på gjutasfaltens sammansättning och användning.

 

 

Gjutasfalt som underlag jämfört med vanlig asfalt

 

Gjutasfalt tillverkas genom att man blandar bitumen med polymerer och olika sorters stenmaterial som sand, filler och ibland finmakadam. Beroende på vad asfalten är tänkt att användas till varierar tillsatsmaterialen. Två huvudtyper finns, asfaltmastix och gjutasfaltbeläggning. Båda är godkända som underlag av Trafikverket. 

 

Gjutasfalt är motståndskraftigt, åldersbeständigt och vattentätt och är därför utmärkt för användning som tätskikt och beläggning. Jämfört med vanlig asfalt är gjutasfalt tätare pga mer bindemedel. Detta i sin tur gör att gjutasfalt ger mindre sprickbildning och en hårdhet och slitstyrka liknande betongens. Gjutasfalt är även enkel att transportera i transportkokare, och behöver inte komprimeras eller vältas. Så snart den avkylts är den klar för användning.

 

Starkt material med många användningsområden

 

Med de många användningsområden som finns och de möjligheter materialet ger är det ett givet val för proffs i anläggningsbranschen, men även ett intressant alternativ för mindre aktörer och även privatpersoner. Exempelvis kan gjutasfalt i Stockholm, färgad eller inte, fungera utmärkt för en terrass, en uppfart, och som vattenisolerande tätskikt. 

Att hitta en bra leverantör som både kan tillhandahålla högklassigt material och kunniga anställda för att utföra arbetet måste sägas vara en riktig lyckoträff. Som alltid består ett väl utfört arbete av planering såväl som det praktiska. Fungerar båda blir resultatet lyckat. Vad vill du anlägga med gjutasfalt?

 

 

 

 

Fler nyheter