Hur man enkelt tar bort stubbarna

25 november 2020 patrick_pettersson

Älskar du att var ute i din trädgård? Då är du förmodligen ganska nöjd med den också. Fast det finns en sak som många trädgårdsälskare stör sig på – stubbar. Gamla trädstubbar upplevs ofta som att de är i vägen och till ingen nytta. De fyller ingen funktion, grönskar inte och är nästan konstant blöta.

Har du stubbar i din trädgård som du skulle vilja ta bort? Du kanske redan har försökt med en såg, ett spett och en spade? Svettats och stångat dig blodig vid den envisa stubben?

 

Gör det med en stubbfräsmaskin

Att ta bort stubbar för hand är ingen enkel historia. Vilken tur att det finns bättre sätt! Vill du ta bort stubbar i din trädgård bör du göra det med en stubbfräsmaskin. En sådan kan man hyra från någon maskin-, trädgårds- eller skogsbruksfirma.

Det kostar en liten slant att hyra fräsmaskinen, men är så värt det. Glöm alla de gånger du svettats och svurit och bara hyr en! Det går ju också att betala för hela kitet – både maskin och ett proffs som utför jobbet – så slipper man göra någonting själv överhuvudtaget. Då kan man i lugn och ro fortsätta med trevligt trädgårdsgöra, som att plantera blommor.

 

 

Hur fungerar det?

En stubbfräs fungerar som så, att den fräser bort stubben bit för bit. Den jobbar horisontellt. Stubben minskar alltså på höjden allteftersom. När fräsen arbetat sig ända ner till marken och en liten bit till, är det klart. Resterna av den forna stubben består nu av flis och spån.

Fliset och spånen kan man, om man vill, med fördel täppa igen stubbhålet med. Då slipper man konka dit annat utfyllnadsmaterial. Mer praktiskt än så blir det knappast. Ett extra plus är att stubbfräsning faktiskt är avdragsgillt enligt RUT. Vad väntar du på? Sätt igång och fräs!

Fler nyheter