Hur man får ett intyg om funktionshinder

28 november 2022 Helen Johansson

editorial

Ett viktigt dokument om ditt funktionshinder

Ett invaliditetsintyg är ett viktigt dokument som gör det möjligt för personer med funktionsnedsättning att utnyttja vissa förmåner, t.ex. rabatter på biljettpriser i kollektivtrafiken. Det gör det också möjligt för dem att ha företräde i köer. Om du har ett funktionshinder kanske du undrar hur du ska gå tillväga för att få ett invaliditetsintyg. Läs vidare för att ta reda på det.

image

En relativt enkel ansökningsprocess

Vad är ett invaliditetsintyg?
Ett invaliditetsintyg är ett viktigt dokument som gör det möjligt för personer med funktionsnedsättning att utnyttja vissa förmåner, till exempel rabatter på biljettpriser i kollektivtrafiken. Det gör det också möjligt för dem att ha företräde i köer. Om du har ett funktionshinder kanske du undrar hur du ska gå tillväga för att få ett handikappintyg. Det första steget är att skaffa ett läkarintyg från en legitimerad läkare som anger arten av ditt funktionshinder. När du har fått detta dokument kan du gå vidare till nästa steg, som är att ansöka om intyget.

Vilka är kraven?
Kraven för att få ett invaliditetsintyg varierar beroende på vilket land du är bosatt i, men generellt sett måste du lämna in ett läkarintyg från en legitimerad läkare som anger arten av ditt funktionshinder. Du måste också lämna in en ansökningsblankett och styrkande handlingar som ID-handling, inkomstbevis och adressbevis.

Hur ansöker jag?
Om du uppfyller kraven kan du ansöka om intyget så är ansökningsförfarandet relativt okomplicerat och kan göras personligen eller online. När din ansökan har behandlats får du ditt intyg om funktionshinder med posten.

Ett invaliditetsintyg är ett viktigt dokument som gör det möjligt för personer med funktionsnedsättning att utnyttja vissa förmåner, t.ex. rabatter på biljettpriser i kollektivtrafiken. Det gör det också möjligt för dem att ha företräde i köer. Om du har ett funktionshinder och vill veta hur du får ett invaliditetsintyg, se till att följa de steg som beskrivs i det här blogginlägget. 

Fler nyheter