Läroplanen är grunden för alla skolor

14 maj 2020 william_eriksson

Skolvalet är inte alltid det lättaste valet man gör för sina barn. Men om man har möjligheten att titta utanför det kommunala utbudet av skolor kan man hitta många intressanta skolalternativ. Oavsett vilken skola man väljer finns det ett par grundpelare som alla skolor skall ha. En av grundpelarna är att följa Läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet (Lgr 11). Den läroplanen är en nationell läroplan. Lgr 11 började gälla från och med höstterminen 2011 i Sverige. Det finns en grund för vilka kunskapskrav och värderingar som återfinns i alla svenska skolor, men det finns även ett visst utrymme att anpassa efter eventuella profileringar som skolan kan ha.

 

Utnyttja naturen vid alla tillfällen

“I ur och skur” är ett koncept som många förknippar med förskoleverksamhet. Men det kommer faktiskt fler och fler grundskolor inom detta konceptet också. Är man intresserad av en skola i Malmö som utnyttjar naturen som deras klassrum är http://www.skabersjoskolan.se/skabersjoskolan/extern/ en sådan “I ur och skur”- skola. Skolan använder alltså naturen som lektionssal oavsett väder i så lång utsträckning som det går. Det finns så många olika möjligheter att nyttja naturen som lektionssal. Bland annat i biologi om växter och djur, matematik och hemkunskap. Till exempel kan man laga mat på stormkök.

 

 

Låt barnen upptäcka naturen

Forskningen har på senare tid kommit fram till det som många andra redan märkt av på egen hand – naturen både lugnar och läker. När man kommer ut i naturen varvar man ner och befinner sig i nuet. I dag sitter många stilla framför sina skärmar, både barn och vuxna. Barn som före tolv års ålder regelbundet vistas i naturen, fortsätter att även senare vara intresserade och nyttja naturen på olika sätt. Naturen med både skogar, hav, sjöar och fjäll är en häftig plats att leva och växa upp i!

Fler nyheter