Maskin för hållbara pister

21 september 2020 william_eriksson

Puder eller manchester. Det är frågan. Och om man inte är så bevandrad inom skidåkning utför så kan man undra om det är smink eller kläder som åsyftas. Men det är benämningarna på två olika sorters underlag för utförsåkning.

När snö faller på fjället eller i alperna så lägger det sig helt enkelt så som det faller. Ska man åka skidor på den snön så kan det vara ett underlag där man sjunker ner en bit. Och är det då snö av rätt mjukhet så kallas det för pudersnö, det man kan se som ryker om skidorna när någon åker utanför uppmärkta nedfarter.

 

Lämna ränder i backen

Är backen pistad? Ja, det är manchester! Den frågan och svaret kan få det att lysa i ögonen på många utförsåkare. Med manchester menas att det är spår i backarna som är randiga som tyget manchester. Och det innebär också att ytan är jämn och fin utan några uppkörda vallar eller håligheter efter tidigare åkare.

Ränderna som finns i backen varje morgon när liftarna öppnar uppstår efter pistmaskinen. Den maskin som man på kvällarna kan se ljuset av när den åker upp och ner för alla backar. En syn som kan vara mysig och ge förväntningar inför den perfekta skidåkningen nästa dag.

 

Packa och jämna till

En pistmaskin används för att sprida ut, packa och jämna till snö. Det kan vara snö som fallit från himlen eller från snömaskiner. Oftast handlar det om områden där man ska åka skidor, antingen utförsåkning eller längdåkning. Men det kan även vara där man ska köra snöskoter eller på annat sätt gå eller åka på ett jämnt underlag utan att sjunka ner.

 Eftersom man ska kunna köra pistmaskin nedför branta backar så har maskinen en låg tyngdpunkt. Det gör att man kan sitta säker och trygg även i svarta backar. 

Fler nyheter