Mer mys med kakelugn

29 oktober 2019 admin

Med höstrusket redan här och vintern på stadigt i antågande, vad kan väl då vara mer mysigt än att krypa upp i soffan med en kopp te och känna värmen från en sprakande kakelugn? En fantastisk värmekälla, som samtidigt skänker elegans och charm till vilket hus som helst. Efter årtionden av nedgång i och med centralvärmens intåg, då kakelugnar faktiskt ofta revs ut ur hus, har kakelugnen under de senaste åren upplevt en liten renässans. Idag efterfrågas de  alltmer av husägare, något som kanske inte är så konstigt med tanke på dess mångsidighet och speciella förmåga att lyfta inredningen i ett rum.  

 

 

Skulle spara bränsle 

 

Den moderna kakelugnen utformades redan i slutet av 1700-talet av generalen Fabian Wrede och arkitekten Carl-Johan Cronstedt. De utvecklade en värmeledning genom ett  femkanalsystem, som än idag används, och som ger kakelugnen dess unika förmåga att hålla värmen även efter att elden har slocknat. Femkanalsystemet gör även att kakelugnen är betydligt mer bränsleeffektiv än en öppen spis, vilket var precis vad Wrede och Kronstedt ville uppnå eftersom Sverige behövde ett uppvärmningssystem som slukade mindre ved. 

 

Kunnande genom generationer

 

Kakelugnar finns över hela landet men är extra vanligt där många gamla hus finns bevarade, exempelvis på Gotland. Det finns idag inte lika många hantverkare som bemästrar tekniken att sätta kakelugn som det en gång gjorde, men som tur är finns det dem som har bevarat kunnandet genom generationer och som bland annat kan sätta eller restaurera kakelugnar i Gotland. Om du vill bygga en ny kakelugn i ditt hus, så tänk då på att den måste stå i ett hörn eller utmed en vägg som helst bör vara av tegel. En ny kakelugn kräver även bygglov från din kommun. Det är dock väl värt mödan att skaffa kakelugn, som på en och samma gång bidrar med stilfullhet, värme och mysfaktor.  

Fler nyheter