När sorgen slår till

06 januari 2020 patrick_pettersson

Livet kan förändras både snabbt och drastiskt. Sorgen slår till när vi plötsligt mister en nära anhörig, och mitt i alla känslor ska man också lösa praktiska frågor. Det kan vara svårt att tänka klart, och det gäller för vem som helst av oss. Man kan bli helt lamslagen, men ändå måste saker fixas. Kanske ska hyreslägenheter sägas upp, abonnemang ska avslutas, kanske måste man själv flytta. Begravningsbyrå ska kontaktas för att bestämma datum och detaljer inför begravningen. Det är tur att det finns lugna och rutinerade personer på begravningsbyrån som kan ge stöd och vägledning.

 

En värdig ceremoni

I samråd med begravningsbyrån kommer man fram till hur man vill ha det vid ceremonin då man tar avsked av en kär person. Man bokar kyrka, väljer sånger och psalmer, sätter in annons i tidningen och tar emot samtal från gäster som vill närvara. Blommor, kista och begravningsplats ska också ses ut. Vill man ha en minnesstund efteråt, ska det också arrangeras. Kanske kan man vara i ett församlingshem, bjuda på kaffe och smörgås, så att man får en träffpunkt även efter själva ceremonin. Begravningsbyråns representant finns med som en trygg punkt.

 

 

Hjälp även efteråt

Ska man sälja fastigheter och bohag, göra bouppteckning, fördela arv och liknande, kan det vara skönt att få viss juridisk hjälp också efter begravningen. Ibland finns juristen på begravningsbyrån, och ibland har de någon samarbetspartner som hjälper till vid behov. När en person har varit aktiv och har engagemang som ska avslutas, behöver detta ofta göras på ett professionellt sätt. För att tillgodose släktingarnas intressen är det bra att känna till vad lagen säger i varje enskilt fall. En utomstående person har ofta en lugnande inverkan när exempelvis ett testamente ska läsas upp och när dödsboets tillgångar ska fördelas. Vid ett värdigt avslut har man nytta av begravningsbyråns alla tjänster.

Fler nyheter