Så jobbar du mindre samtidigt som du får mer gjort

20 juli 2021 Mikael_Barani

Det känns som om att tiden på något sätt bara går fortare och fortare nuförtiden. Som om att även om klockan visar att vi fortfarande har 24 timmar på ett dygn så är det som om att varje dag ändå har blivit kortare.
Kanske handlar det om de tider som vi lever i idag.
När världen hela tiden verkar befinna sig i omdaning känns det som om att allting bara snurrar på snabbare än vad det gjorde tidigare.

Tiden tickar på

Som människa har man inte särskilt mycket att sätta emot denna eventuella acceleration. Det är bara att anpassa sig efter det som är, helt enkelt.
Samtidigt går det förstås att göra tillvaron lite enklare för sig själv. Speciellt nu när många av oss arbetar hemifrån och inte har den struktur som ett kontor med medarbetare ändå ger.

Här kan man till hjälpmedel som ser till att man kan effektivisera sin tid och samtidigt låta hjärnan vila. En klassiker är pomodoro-metoden där du arbetar i tidsintervaller. Hjärnan är nämligen inte gjord för att vara aktiv och fokuserad non-stop. 
Istället jobbar den bäst i korta sjok med vila emellan.

Problemet är att när man sitter och jobbar fokuserat är det lätt att glömma bort tiden. Plötsligt så sitter man där med en trött skalle och pressar sig vidare, allt längre ned i tröttheten.
Har man hjälp av en så kallad tidsstock https://westerstrand.se/sortiment/produkter/tidshjalpmedel/ blir vardagen lite lättare. Man ska helt enkelt inte underskatta det stöd som pedagogiskt upplagda hjälpmedel kan ge. För att inte tala om vilket lyft lite färger ger i vardagen.

För vem vill inte jobba mindre – för att man jobbar effektivare?
Det är något som försöken med förkortad arbetstid på Island och i Japan också har påvisat: folk blir i regel effektivare när man arbetar mindre. 
Och inte bara det: de blir också gladare.

Fler nyheter