Säker trädfällning är en konst

11 november 2020 Lily_Hansen

Du har bestämt dig att det ska bli renovering i det gröna. Trädgården ska få en bättre design. Du kan redan se hur det ska se ut när du är färdig. Allt är planerat och uppritat i ditt stilla sinne, och du kommer att klara det mesta själv. Men först måste stortallen bort. Och det vet du inte hur du ska klara av. Det finns inga lagar som tyder på att man inte får fälla träd på egen tomt. Men om du känner även den minsta lilla föraning om osäkerhet, gör du väl i att kontakta en arborist. 

Trädfällning är en urgammal konst. Men det är också något som tagit kol på mer än en entusiastisk amatör. Det går inte att komma ifrån det: det är farligt att fälla träd. Särskilt om man inte vet hur man ska göra. Därför finns det också flera bolag som sysslar med bland annat trädfällning. De har välutbildad och certifierad personal som sköter det åt dig. Trädet ska bort från din trädgård utan att göra någon illa.

 

 

Hur ska trädet fällas?

Alla träd har en naturlig fällriktning. Det är alltså den riktning som trädet redan lutar åt. Den kan du enkelt räkna ut genom att hålla ett lod en bit bort från trädstammen. Det är alltid enklast och säkrast att låta trädet falla åt detta håll. Men det är inte alltid det är praktiskt.

En tung trädstam som dunsar rakt in i hustaket kan orsaka väldigt många, väldigt dyra skador. Därför är det bra att veta att arboristen kan tvinga trädet att falla åt ett annat håll. Med en noggrant uträknad brytmån kan en trädstam fällas åt motsatta hållet än den uträknade fällriktningen. Du kan även beställa stubbfräsning efteråt. På så sätt blir du kvitt den fula stubben, och kan plantera någon fin blomsterväxt där i stället.

Fler nyheter