Säker trädfällning

14 juni 2021 jonas_olsson

Det finns flera olika sätt att ta ned ett träd på och vilket man använder beror på trädets storlek och var det står någonstans. Viktigt är att trädfällningen går till på ett säkert sätt. Står trädet nära bebyggelse, eller är väldigt stort, brukar man använda sig av sektionsfällning. Då tas trädet ned bit för bit och delarna firas ned till marken. Det är det säkraste sättet att ta ned ett träd på.

Mindre träd och träd som står långt från bebyggelse kan man ofta ta ned genom klassisk markfällning. Även detta sker kontrollerat genom att man först undersöker trädet och bedömer vilken fallriktning som blir bäst, och bestämmer inom vilken yta trädet ska hamna. Man gör även upp en plan och bestämmer i vilken riktning man ska röra sig då trädet börjar falla, för att undvika att skadas.

En arborist erbjuder flera olika tjänster

En trädfällning måste ske på ett säkert sätt för att inte människor eller fastigheter runt omkring ska skadas. Men det gäller också att se till att trädet inte river ned ledningar, eftersom man då får stå för reparationskostnaderna, vilket kan bli väldigt dyrt. Därför väljer de flesta att anlita en arborist när det är dags för trädfällning. 

Genom att anlita ett proffs på trädfällning kan man även få hjälp med att forsla bort det nedsågade trädet, och få marken återställd genom stubbfräsning. Då blir det enkelt att sedan anlägga gräsmatta, rabatt eller plantera ett nytt träd på platsen. 

Som privatperson kan man använda sig av rot-avdraget på själva arbetskostnaden vid trädfällning. Men det kan ändå vara bra att jämföra priser och tjänster mellan olika arborister. Enklast gör man detta genom att ta in offerter från några olika företag. Be att få offerten specificerad så att man enkelt kan se vad olika tjänster som trädfällning, bortforsling, vedsågning, stubbfräsning, etc kostar.

Fler nyheter