Svenska skolan – med god tradition

08 januari 2020 patrick_pettersson

Sverige är känd för sin goda utbildning även om det idag förs diskussionen om att dess kvalité har sänkts lite grann. I stort sett bör man dock understryka att Sverige har ett av de mest flexibla och välutvecklade skolsystemen i världen. Skolan är kostnadsfri.

 

Skolan har olika stadier då den första är grundskolan och består av 10 årskurser. Den börjar från första upp till nionde klass.

 

I Sverige börjar barnen skolan när de fyller 6 år. Det första stadiet heter lågstadiet och är från första till tredje klass. Från årskurs fyra till sex kallas mellanstadiet. Högstadiet är från årskurs sju till nio. Därefter följer gymnasiet men det är inte obligatoriskt att man går ut det utan helt och hållet valfritt. Däremot måste varje barn i Sverige gå ut nian.

 

 

Skolor och fristående skolor

 

Innan ett barn börjar gå i skolan kan man skriva in det i förskolan som också är en del av svenska skolsystemet.

 

Förskolor kan även kombineras med fritidshem för att skapa variation och kunna erbjuda olika former av sysselsättningar för barnen.

 

Ett exempel på en sådan skola i svedala hittar du om du trycker på följande länk – http://www.skabersjoskolan.se/skabersjoskolan/extern/.

 

Många av förskolorna strävar efter att erbjuda ett rikt friluftsliv åt barnen och koncentrerar sig på att spendera så mycket tid utomhus som vädret tillåter.

 

Att satsa på ett upplevelsebaserat lärande har visat sig vara den rätta vägen till en bred och bestående kunskap.

 

Skolmaten hjälper till

 

Förutom ett bra friluftsliv och en välutformad läroplan är svenska skolan känd för att servera balanserad lunch och mellanmål åt barnen.

 

Maten är väldigt viktig för att kroppen ska fungera bra och kunna ta in alla nya kunskaper. Skolmatsedeln innehåller gott om grönsaker, frukt och vällagade måltider. Till mellanmål kan barnen få allt från en smörgås till en god fruktsallad.

Fler nyheter