Trädfällning nära bebyggelse i Uppsala

16 november 2021 patrick_pettersson

Träd som ska fällas och som står i bebyggelse, nära vägar, gång- och cykelbanor, och där människor rör sig, går inte att fälla i ett enda stycke. I stället måste man ta ner trädet i sektioner bit för bit, för att säkerställa att varken byggnader eller människor kommer till skada. Sektionsfällning är också det enda sättet att ta ner träd som står inne på en gård eller där det är ont om plats.

Vanligtvis använder man sig av en kranbil eller en skylift vid sektionsfällning. I de fall det inte går att komma till med lyftanordning, eller då marken är extra känslig för fordon, måste man i stället klättra upp i trädet och såga ner det. För att säkerställa att de olika delarna inte skadar någon brukar man fira ner dem med rep eller släppa ner dem inom ett säkrat område.  Ett exempel på företag som utför sektionsfällning i och runt omkring Uppsala är landskapsentreprenad.com.

image

Man måste vara helt säker innan man tar ner ett träd

Innan man tar ner ett träd måste man vara medveten om vilka konsekvenser det kan komma att få. Det är inte bara att börja såga, utan man måste tänka till ordentligt först. Tomtens eller områdets utseende och intryck kommer att förändras. 

Träd har också många positiva och praktiska egenskaper. De har till exempel en ljuddämpande effekt på trafikbuller och träd som står nära en fastighet skyddar även mot isande vindar och stekande sol. Sågar man ner sådana träd kan man få ett helt annat inomhusklimat. 

Vill man ha hjälp med trädfällning i Uppsala ska man höra sig för med mer än ett företag och först be om ett kostnadsförslag. Titta även på referenser eller vilka tidigare uppdragsgivare företaget haft. Vissa företag erbjuder även hjälp med stubbfräsning och bortforsling av det avverkade materialet, som denna aktör; https://www.landskapsentreprenad.com/v%C3%A5ra-tj%C3%A4nster/tr%C3%A4df%C3%A4llning,-stubbfr%C3%A4sning-arborist-41668194.

Fler nyheter