Vackra böcker

29 oktober 2019 admin

Böcker är något som kan ge glädje på många olika sätt. Att läsa en riktigt bra bok kan både ge glädje och spänning. Den kan ge känslan av att för en stund få vara i en annan värld, med intressanta karaktärer och omvälvande händelser. På sommaren är det fantastiskt att få ligga ute i en hängmatta och läsa en god bok. På hösten och vintern är det riktigt mysigt att göra iordning en kopp te, tända läslampan och sätta sig i en skön fåtölj och läsa medans vinden viner utanför fönstret.

Men det finns även fler användningsområden för böcker. De kan vara en otroligt vacker inredningsdetalj i ett hem och en välfylld bokhylla kan öppna upp för intressanta diskussioner vid middagsbjudningar.

Speciellt äldre inbundna böcker gör sig otroligt vackert i en bokhylla. De har så mycket karaktär och det känns som att de har mer att berätta än historien som är nedskriven på dess blad. Men böcker är också väldigt sköra objekt. Det är väldigt lätt att de blir kantstötta och speciellt gamla böcker kan tappa sina blad. Då är det tur att det finns människor som är utbildade i att ta hand om dom för att de ska kunna finnas kvar så länge som möjligt. På ett bokbinderi kan de hjälpa till med lagningar, restaureringar och specialtillverkade förvaringslösningar för objekt som inte bör lagas. 

Dessvärre känns det som att böcker produceras och köps i allt mindre utsträckning. Idag kan man lyssna på ljudböcker eller läsa en e-bok istället. Det kanske är mer lättillgängligt men vill man ändå inte ha den där känslan av att sitta med en bok i handen och vända blad för blad tills man har läst hela historien den har att berätta? Det tycker iallafall jag. Så vårda dina böcker, de kan förhoppningsvis ge glädje åt många generationer framåt.

Fler nyheter