Vackra och hållbara trägolv

29 mars 2021 Lily_Hansen

Ett genuint trägolv kan verkligen skapa en unik karaktär i ett hem. I Sverige har trägolvet flera hundra år på nacken och bara det stampade jordgolvet är möjligen äldre. Populära träslag som ask, ek och furu ligger som golv i många svenska hem. Ett trägolv av bra kvalitet har en livslängd på mellan fyrtio till femtio år, men det finns också många golv av massivt trä som är betydligt äldre än så. 

Funderar man på att lägga in ett fint trägolv är det bra att välja ett som gifter sig med rummet och huset. Att ta hänsyn till när huset byggdes och välja ett tidstypiskt trägolv kan vara bra, men inte nödvändigtvis alltid. Håller man exempelvis på att renovera en råvind i ett vackert sekelskifteshus kanske det ändå inte passar så bra med ekparkett, utan ett massivt brädgolv kan bli bättre. 

 

Olika typer av trägolv

Det finns flera olika typer av trägolv som lamellparkett i olika mönster, fanérgolv och massiva trägolv. Det fina med alla trägolv är att de går att slipa om när de blir slitna och repiga. Hur många gånger man kan renovera golvet beror på hur tjockt det är men ett massivt trägolv kan man normalt slipa ungefär fem eller sex gånger. 

Trägolv finns också i många olika träslag som exempelvis ek, björk, asp, gran och furu. De har alla lite olika karaktär, nyans och hårdhet vilket sätter sin speciella karaktär på ett trägolv.

Trägolv påverkas av luftfuktighet och temperaturväxlingar och kräver därför en erfaren golvläggare. Många återförsäljare av trägolv är måna om sin kunder och erbjuder därför både golvläggning och underhåll av golv. Detta för att försäkra sig om att de trägolv som de säljer läggs in på rätt sätt. Tycker man det är svårt att välja träslag eller golvtyp brukar man även kunna få hjälp med detta.

Fler nyheter