Vägglössen invaderar

10 februari 2021 patrick_pettersson

Det låter som en skräckfilm, men detta är verkligheten idag, i Sverige. Fler och fler får sina hem invaderade av vägglöss, efter en semesterresa eller ett köp av en begagnad möbel. Ökningen av antalet fall med vägglöss i svenska hem är lavinartad och vägglöss har gått från att vara något ovanligt till att hända fler och fler.

Trösten, om man råkat ut för dessa små odjur, är att det finns snabb och effektiv hjälp att få, som genom exempelvis. Så drabbas inte av panik! Det här går att lösa – även om det är obehagligt och kan kännas äckligt.

 

Varför just hos oss?

Även om vägglössen smutsar ner med sin avföring så beror invasionen inte på att det varit extra smutsigt just där. Vägglöss följer helt enkelt med från ett ställe till ett annat genom sådant som består av tyg – som möbler och resväskor till exempel. Den som drabbas har inte på något sätt gjort sig förtjänt av det.

Däremot kan man försöka se till att begränsa vägglössens framfart genom att inte ge dem nya gömställen och att tillkalla hjälp så fort som möjligt. Det är också bra att försöka lista ut var de gömmer sig på dagarna, när de inte är framme och dricker blod från människor. Detta för att kunna stoppa dem från att ta sig till fler ställen.

 

 

Går det att få bort dem på egen hand?

Det krävs en professionell skadedjursbekämpare för att få bort vägglöss och inga huskurer i världen biter på de gulbruna, halvcentimeter stora baggarna. Städa undan sådant som kan ge dem nytt husrum att flytta till och kontakta en expert, är det bästa rådet. Vägglöss går att få bort. Var vaksam på små svarta prickar och blodfläckar, tillkalla hjälp så fort som möjligt och läs gärna själv på om dem, för att vara redo.

Fler nyheter