Vanligt att söka sig till en fysioterapeut

14 maj 2020 william_eriksson

Vid problem med muskler och leder som förhindrar vissa rörelser kan det vara dags att besöka en fysioterapeut, eller sjukgymnast som det hette förr. En fysioterapeut är utbildad i anatomi och att behandla, samt förebygga, problem med muskler, leder, skelett och nerver. Många som idrottar regelbundet behöver någon gång hjälp med detta, speciellt de som idrottar på elitnivå. Det kan exempelvis vara vid en skada eller efter en operation. Även problem med vardagliga rörelser som blivit ett uppenbart besvär kan behandlas på bästa sätt av en fysioterapeut.

 

I förebyggande syfte eller för att behandla

Den som vill inneha titeln fysioterapeut måste ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen. Det krävs legitimation för att få arbeta inom yrket. Man kan söka sig till en fysioterapeut antingen privat, via deras egna mottagningar, eller via en vårdcentral där de också är verksamma. Många patienter som behöver hjälp får en remiss av en läkare för att gå dit, om läkaren anser att besvären kan behandlas av en terapeut. För vissa kan det även vara i förebyggande syfte, exempelvis om man har ett tungt yrke eller ett yrke med en och samma ställning hela tiden.

 

 

Kunskap om kropp och själ

Kort sagt arbetar fysioterapeuten med hälsa inom olika områden och har därför kunskap om mycket vad gäller kropp och psyke. Folkhälsa, stress, ortopedi och idrottsmedicin är några av de större områdena, men även samhälleliga strukturer som påverkar människor. Kompetens om hur stress påverkar hälsan är viktigt att veta för en fysioterapeut. Kropp och själ går hand i hand och ofta påverkar det ena det andra. På slottspraktiken i Köping arbetar kompetenta fysioterapeuter med olika sätt att behandla, och i bästa fall bota, besvär oavsett om de uppkommit genom en skada eller är en kronisk sjukdom. Kontakta en sjukgymnast i Köping för bedömning eller hjälp här: http://www.slottspraktiken.se/.

Fler nyheter