Värmepumpar i Stockholm
En värmepump i Stockholm är det mest ekonomiska och miljövänliga sätt att värma upp en fastighet med. Men man måste se till att välja rätt värmepump och helst också först försöka sänka sin förbrukning av värme och varmvatten på andra sätt. Lyckas man med det finns det mycket att vinna.
Det är en stor investering att installera en värmepump men sättet den utvinner energi på gör att den betalar sig i längden. Hur snabbt man får tillbaka pengarna beror på hur stor förbrukning av värme och varmvatten som hushållet har. Därför är det bra om man kan försöka sänka sin energianvändning innan man investerar i en värmepump. Saker som att exempelvis tilläggsisolera vinden eller att renovera eller byta ut dåliga fönster. Då en stor pump kostar mer än en liten är det viktigt att man börjar i rätt ände genom att först energispara.
Fördelarna med bergvärme
Det finns flera olika värmepumpar och det som de har gemensamt är att de alla tar sin energi från omgivningen. Från utomhusluften, ventilationsluften, marken, berggrunden eller vattnet och de är alla miljövänliga energikällor. Vilken typ av värmepump som passar bäst beror på hur stor förbrukning man har av värme och varmvatten, var i landet man bor och hur husets planlösning ser ut, men även omgivningen och naturen runt fastigheten har viss betydelse.
Bergvärmepumpen är en av de mest populära värmepumparna: https://www.xn--vrmepumpistockholm-ltb.nu/. Den är också den dyraste att installera eftersom man måste borra djupt ner i marken till berget för att hämta energi. Men det är också det mest miljövänliga och energisnåla alternativet och den fungerar lika bra på vintern som på sommaren och behöver dessutom inte särskilt mycket underhåll. Gemensamt för alla värmepumpar utom för luftvärmepumpen, är att de alla kräver ett vattenburet värmesystem för att kunna fördela värmen i huset.